Reklama

Herbata – eliksir zdrowia. Przed czym nas ochroni i o czym należy pamiętać przy jej spożywaniu?

14/09/2022 20:18

Prawie od 5 tysięcy lat towarzyszy ludzkości. Stosowana jako lekarstwo, pomoc w medytacji, jako pieniądz przy transakcjach, dodawała sił podczas wojny. Codziennie jej aromat unosi się znad naszych szklanek, kubków czy filiżanek. Towarzyszy nam podczas ważnych negocjacji, rodzinnych spotkań jak i zwykłych ploteczek. Doskonale ogrzewa w zimowe popołudnia, ale też idealnie ochładza w letnie upalne dni. Ceniona za smak, aromat oraz wszechstronne zdrowotne właściwości. I dziś dowiecie się jak bardzo może nas uzdrawiać. Oczywiście mowa o herbacie!

Korzystne właściwości herbaty wynikają z zawartości flawonoidów, głównie katechin, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Najsilniejsze właściwości przeciwutleniające ma zawarty przede wszystkim w zielonej herbacie galusan epigallokatechiny (EGCG). Jest to antyoksydant 100 razy silniejszy niż witamina C i 25 razy silniejszy niż witamina E.

Przed jakimi chorobami może chronić nas herbata?

przed nowotworami (skóry, płuc, przełyku, żołądka, wątroby, jelit, trzustki, prostaty i piersi). Działanie przeciwnowotworowe wykazano przy wypijaniu 10 szklanek zielonej herbaty dziennie.przed chorobami serca i naczyń krwionośnych. Dowiedziono, że wypijanie 10 szklanek zielonej herbaty dziennie obniża stężenie cholesterolu LDL i TG i podnosi stężenie HDL (zdrowego cholesterolu). Już wypijanie 1 szklanki czarnej herbaty zmniejsza ryzyko zawału serca o połowę w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piją herbaty. 3 szklanki herbaty dziennie zmniejszają ryzyko udaru krwotocznego aż o 21% w porównaniu z osobami, które piją 1 szklankę herbaty.

Obraz congerdesign z Pixabay

Mniej udowodnione jest działanie:

przeciw cukrzycy. Część badań dowodzi, że wypijanie 4-6 szklanek zielonej herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II o 30-33% w porównaniu z osobami, które nie piją herbaty. Inne badania jednak nie wykazują takiego związku.odchudzające. Zaobserwowano, że w diecie bogatej w tłuszcz, spożywanie dużej ilości herbaty zmniejsza wchłanianie tłuszczu. W związku z tym większą jego ilość wydalamy z kałem i tym samym zmniejszamy ilość przyswajanych kalorii. Ponadto herbata pomaga w leczeniu stłuszczenia wątroby. zmniejszające ilość bakterii próchnico twórczych w jamie ustnejzapobiegające chorobie Alzheimera i Parkinsonaochronne przed szkodliwym wpływem promieni słonecznychzwiększające gęstość tkanki kostnejzwiększające mikroflorę jelitowąprzeciwzapalne. Dzięki tej właściwości herbata, zwłaszcza oolong i sencha, może być pomocna w łagodzeniu alergii.

Obraz congerdesign z Pixabay

Należy pamiętać, że:

picie bardzo gorących napojów (nawet herbaty) może przyczyniać się do rozwoju raka przełykuwegetarianie nie powinni popijać posiłków mocną herbatą, ponieważ zmniejsza ona wchłanianie żelaza niehemowego z pożywieniajeśli chcemy pić herbatę w celach zdrowotnych, nie powinniśmy jej słodzićmocna herbata może zawierać więcej kofeiny niż kawa, dlatego osoby nadpobudliwe, mające problemy ze snem oraz dzieci i kobiety ciężarne nie powinny wypijać więcej niż trzy mocne herbaty dziennie.

mgr Katarzyna Foszner-Grodek dietetyk

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo kuriernowodworski.pl




Reklama
Wróć do