
Prawie od 5 tysięcy lat towarzyszy ludzkości. Stosowana jako lekarstwo, pomoc w medytacji, jako pieniądz przy transakcjach, dodawała sił podczas wojny. Codziennie jej aromat unosi się znad naszych szklanek, kubków czy filiżanek. Towarzyszy nam podczas ważnych negocjacji, rodzinnych spotkań jak i zwykłych ploteczek. Doskonale ogrzewa w zimowe popołudnia, ale też idealnie ochładza w letnie upalne dni. Ceniona za smak, aromat oraz wszechstronne zdrowotne właściwości. I dziś dowiecie się jak bardzo może nas uzdrawiać. Oczywiście mowa o herbacie!
Korzystne właściwości herbaty wynikają z zawartości flawonoidów, głównie katechin, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Najsilniejsze właściwości przeciwutleniające ma zawarty przede wszystkim w zielonej herbacie galusan epigallokatechiny (EGCG). Jest to antyoksydant 100 razy silniejszy niż witamina C i 25 razy silniejszy niż witamina E.
mgr Katarzyna Foszner-Grodek dietetyk
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie