Prawie od 5 tysięcy lat towarzyszy ludzkości. Stosowana jako lekarstwo, pomoc w medytacji, jako pieniądz przy transakcjach, dodawała sił podczas wojny. Codziennie jej aromat unosi się znad naszych szklanek, kubków czy filiżanek. Towarzyszy nam podczas ważnych negocjacji, rodzinnych spotkań jak i zwykłych ploteczek. Doskonale ogrzewa w zimowe popołudnia, ale też idealnie ochładza w letnie upalne dni. Ceniona za smak, aromat oraz wszechstronne zdrowotne właściwości. I dziś dowiecie się jak bardzo może nas uzdrawiać. Oczywiście mowa o herbacie!
Korzystne właściwości herbaty wynikają z zawartości flawonoidów, głównie katechin, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Najsilniejsze właściwości przeciwutleniające ma zawarty przede wszystkim w zielonej herbacie galusan epigallokatechiny (EGCG). Jest to antyoksydant 100 razy silniejszy niż witamina C i 25 razy silniejszy niż witamina E.
Przed jakimi chorobami może chronić nas herbata?
- przed nowotworami (skóry, płuc, przełyku, żołądka, wątroby, jelit, trzustki, prostaty i piersi). Działanie przeciwnowotworowe wykazano przy wypijaniu 10 szklanek zielonej herbaty dziennie.
- przed chorobami serca i naczyń krwionośnych. Dowiedziono, że wypijanie 10 szklanek zielonej herbaty dziennie obniża stężenie cholesterolu LDL i TG i podnosi stężenie HDL (zdrowego cholesterolu). Już wypijanie 1 szklanki czarnej herbaty zmniejsza ryzyko zawału serca o połowę w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piją herbaty. 3 szklanki herbaty dziennie zmniejszają ryzyko udaru krwotocznego aż o 21% w porównaniu z osobami, które piją 1 szklankę herbaty.
Mniej udowodnione jest działanie:
- przeciw cukrzycy. Część badań dowodzi, że wypijanie 4-6 szklanek zielonej herbaty dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II o 30-33% w porównaniu z osobami, które nie piją herbaty. Inne badania jednak nie wykazują takiego związku.
- odchudzające. Zaobserwowano, że w diecie bogatej w tłuszcz, spożywanie dużej ilości herbaty zmniejsza wchłanianie tłuszczu. W związku z tym większą jego ilość wydalamy z kałem i tym samym zmniejszamy ilość przyswajanych kalorii. Ponadto herbata pomaga w leczeniu stłuszczenia wątroby.
- zmniejszające ilość bakterii próchnico twórczych w jamie ustnej
- zapobiegające chorobie Alzheimera i Parkinsona
- ochronne przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych
- zwiększające gęstość tkanki kostnej
- zwiększające mikroflorę jelitową
- przeciwzapalne. Dzięki tej właściwości herbata, zwłaszcza oolong i sencha, może być pomocna w łagodzeniu alergii.
Należy pamiętać, że:
- picie bardzo gorących napojów (nawet herbaty) może przyczyniać się do rozwoju raka przełyku
- wegetarianie nie powinni popijać posiłków mocną herbatą, ponieważ zmniejsza ona wchłanianie żelaza niehemowego z pożywienia
- jeśli chcemy pić herbatę w celach zdrowotnych, nie powinniśmy jej słodzić
- mocna herbata może zawierać więcej kofeiny niż kawa, dlatego osoby nadpobudliwe, mające problemy ze snem oraz dzieci i kobiety ciężarne nie powinny wypijać więcej niż trzy mocne herbaty dziennie.
mgr Katarzyna Foszner-Grodek dietetyk